Sestrinski kutak - Početna strana
Novosti - obavijesti
Dobrodošli
Provjera stanja bodova za medicinske sestre: http://www.hkms.hr/upute_za_provjeru_bodova.php

7. KONGRES HRVATSKE UDRUGE MEDICINSKIH SESTARA

U Opatiji, od 13. do 16. lipnja 2019. godine održan je 7. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem, Sestrinstvo bez granica III. Aktivni sudionici kongresa bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. s radom „Učestalost carskih rezova u odnosu na vaginalni porod – prikaz slučaja“. Uz predavače navedenom kongresu nazočili su i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Zvezdana Pinjuh, med.techn.

20. EFORT KONGRES

U Lisabonu, od 5. do 7. lipnja 2019. godine održan je 20. EFORT (The European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) kongres. Navedenom kongresu nazočili su Zoran Aleksijević, dr.med., specijalist ortopedije i traumatologije, glavna sestra bolnice, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Zoran Marković, dr.med., specijalist ortopedije, uži specijalist traumatologije lokomotornoga sustava i Boris Đurić, dr.med., specijalist ortopedije.

V. SIMPOZIJ PRIMALJA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Dana 7. lipnja 2019. godine, u Mostaru održan je V. Simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ''Primaljstvo u službi zdravlja majke i novorođenčeta''. Uz aktivno sudjelovanje Simpoziju su nazočile glavna sestra Odjela za ginekologiju i opstetriciju Mira Terzić, bacc.med.techn., te primalje Marijana Ivančić, bacc.obs. Irena Pap i Nikolina Stajić.

VOLONTERSKI TJEDAN

Na Odjelu pedijatrije od 20.-25. svibnja 2019. održana je volonterska akcija u okviru projekta ˝Mladi za djecu u bolnici˝ i 20 godina akcije ˝Za osmijeh djeteta u bolnici˝. Učenici Gimnazije Vukovar su dolazili na Odjel te su kroz igru skratili bolesničke dane malim pacijentima. U četvrtak je bio i redoviti posjet Crvenih noseva koji su razveselili i same volontere, a ne samo male pacijente i roditelje!

TEČAJ TRAJNOG USAVRŠAVANJA MEDICINSKIH SESTARA NEONATOLOGIJE

Dana 16. svibnja 2019. godine u KBC-u Zagreb, održan je Tečaj trajnog usavršavanja medicinskih sestara neonatologije. Na Tečaju iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s Odjela pedijatrije-neonatologije, prisustvovale su medicinske sestre Kristina Markobašić i Zrinka Dodig.

OSLUŠKUJEMO POTREBE KORISNIKA STOMA POMAGALA I ODGOVARAMO NA NJIH

Dana, 21. svibnja 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, tvrtka Colopast Care organizirala je predavanje na temu: „Osluškujemo potrebe korisnika stoma pomagala i odgovaramo na njih“. Na navedenom predavanju prisustvovale su medicinske sestre/tehničari Službe za kirurške djelatnosti.

PROGRAM SVEČANOG SAVJETOVANJA „ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“

Dana, 17. Svibnja 2019. u Zagrebu, u Muzeju Mimara održan je program svečanog savjetovanja ˝Za osmijeh dijeteta u bolnici˝ povodom 20 godina akcije ˝Za osmijeh djeteta u bolnici˝ i 30-te obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta. Organizator savjetovanja je Središnji koordinacijskih odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ kojeg čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. U programu savjetovanja predstavljen je i uručen sudionicima i novi priručnik „Dijete u bolnici – bolnice koje promiču zdravlje“. Te je organiziran i  panel sa stručnjacima, medicinskim osobljem, volonterima, predstavnicima roditelja i djece. OŽB Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana-Odjel za pedijatriju predstavljali su koordinatori akcije Martina Zaluški, bacc. med.techn. i Emily Maul, medicinska sestra.

PRVI STRUČNI SKUP NEUROLOGA SLAVONIJE I BARANJE

U Vukovaru, dana 18. svibnja 2019. godine, u hotelu Lav, održan je „Prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i baranje“.
Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava; dobrih i loših ishoda u vođenju naših bolesnika, s ciljem postizanja što praktičnijih pristupa u postizanju dobre kliničke prakse.Navedenom sastanku nazočile su glavna sestra bolnice, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Željka Ašađanin, bacc.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i medicinske sestre/tehničari iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

TEČAJ IZRADE SADRENE UDLAGE

Dana, 18. svibnja 2019.  godine, u Našicama, Društvo medicinskih tehničara gipsera u suradnji s podružnicom Hrvatske udruge medicinskih sestra Opće županijske bolnice  Našice i Općom županijskom bolnicom Našice, organiziralo je „Tečaj izrade sadrene udlage“. Navedeni tečaj uspješno su odslušali i položili iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s Odjela za kirurške djelatnosti, Darko Vencler, bacc.med.techn., Drago Rupčić, med.techn., Hrvoje Mamić, med.techn., Robert Jokić, med.techn. i Strahinja Jovičić, med.techn.

MEĐUNARODNI KONGRES – 25. DANI PSIHIJATRIJSKOG DRUŠTVA HUMS-A

U NP Brijuni, od 15. do 18. svibnja 2019. godine, održava se „Međunarodni kongres – 25. Dani psihijatrijskog društva HUMS-a”. Na navedenom kongresu aktivni sudionici iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, s Odjela psihijatrije, su Jelena Kalanj, bacc.med.techn., Ivan Sičanica, bacc.med.techn., Kristina Knežević, med.techn. i Mladen Građanski, med.techn.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA DRUŠTVA MEDICINSKIH SESTARA U GINEKOLOGIJI PRI HUMS-U

Dana, 13. svibnja 2019. godine u Zagrebu, u središnjici Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) održana je Osnivačka skupština Društva medicinskih sestara u ginekologiji pri HUMS-u. Na navedenoj skupštini iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana s Odjela za ginekologiju i porodništvo, nazočile su Tatjana Peranović, bacc.med.techn. i Lidija Kerek, med.techn.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Dana 10. svibnja 2019. povodom Međunarodnog dana sestrinstva župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić posjetio je OŽB Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana, te je posjetio Odjel pedijatrije. U pratnji župana Galića bili su pročelnica Ureda župana Sandra Pinjuh i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo David Vlajčić.

Tom prigodom župan je svima medicinskim sestrama i tehničarima odao priznanje za njihovo humano djelovanje i brigu o bolesnicima, te je izjavio: „Povodom Međunarodnog dana sestrinstva svima izražavam zahvalnost i humanost u radu, a Vukovarsko-srijemska županija nastoji doprinijeti u poboljšanju usluge u bolnicama, kako bi se omogućila bolja zdravstvena dijagnostika i liječenje svim pacijentima koji gravitiraju Vukovarskoj i Vinkovačkoj bolnici. Nadam se kako će se time poboljšati i uvjeti za rad, ali i zaustaviti odlazak medicinskog osoblja. Svi znamo onu poznatu izreku: ”Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra”. Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao je Međunarodni dan sestrinstva!

XLIII. SIMPOZIJ HRVATSKE UDRUGE ZA PROMICANJE PRIMALJSTVA

U Vukovar, od 9. do 11. svibnja 2019. godine  u Hotelu Lav održava se  XLIII. simpozij Hrvatske udruge za promicanje primaljstva  pod nazivom “Primalja u zajednici”. Svečanom otvaranju navedenog simpozija nazočili su  Mira Terzić, bacc.med.techn., doc.dr.sc. Domagoj Vidosavljević, spec. ginekologije i opstetricije, Marijana Ivančić, bacc.obs., Ankica Vlačić, mag.med.techn., te primalje iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veteran.

SPECIFIČNOST SESTRINSKE SKRBI U PEDIJATRIJSKOJ INFEKTOLOGIJI

Dana, 04. svibnja 2019. godine u Zagrebu, HUMS Pedijatrijsko društvo i Infektološko društvo, te KBC ˝Sestre Milosrdnice˝ organiziralo je Tečaj III kategorije u KBC ˝ Sestre Milosrdnice˝, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva. Tema Tečaja je: ˝Specifičnost sestrinske skrbi u pedijatrijskoj infektologiji˝. Tečaju su prisustvovale sestre sa Odjela pedijatrije Marija Šibalić, bacc.med.techn. i Martina Zaluški, bacc.med.techn.

HIGIJENA RUKU

U Zagrebu, 03.svibnja 2019. povodom međunarodnog Dana higijene ruku održan je               9. Simpozij ˝Higijena ruku˝.  Simpozij je organizirao Klinički zavod za kliničku i molekularnu biologiju KBC  Zagreb, Referentni centar za bolničke infekcije MZRH, Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju i Hrvatski liječnički zbor. Na Simpoziju su nazočile Marija Šibalić, bacc.med.techn. i Martina Zaluški, bacc.med.techn.

NOĆ KNJIGE

Manifestacija Noć knjige, održala se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige i na Dječjem odjelu OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana uz pomoć učeničke grupe volontera iz Opće gimnazije Vukovar. Učenici, dijelatnici Odjela i roditelji su s malim pacijentima zajedno čitali knjige. Knjige su iz bogate odjelne knjižnice koja je zahvaljujući donacijama puna raznih naslova knjiga, kako za one najmanje tako i za veće pacijente.

Hvala svima na sudjelovanju!

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

U povodu Svjetskog dana zdravlja, 9. travnja 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana održan je tečaj pod nazivom „Tečaj za uspješnu komunikaciju u zdravstvu“.

U Županji, u organizaciji Doma zdravlja Županja, obilježen je Svjetski dan zdravlja, na temu: „Zdravlje za sve“. DZ Županja organizirao je akciju „Šetnjom do zdravlja“ koja se održala 9. travnja 2019. godine u 17 sati. Na navedenoj akciji iz OŽB Vukovar nazočili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.v.pred., Vedran Mešanović, med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn., Strahinja Jovičić, med.techn., Suzana Čepo, med.techn., Sanela Gudiček, med.techn., Marko Smolčić, med.techn., Mijo Rambala, med.techn., Mateja Šorli, med.techn. Katarina Ujaković, bacc.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Milan Petković, bacc. physioth.

26.3. LJUBIČASTI DAN

Dana, 26.ožujka 2019. godine  u povodu obilježavanja „Ljubičastog dana“ u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, na odjelu Neurologije, obilježen je navedeni dan. Ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto u znak podrške osobama s epilepsijom. Smatra se da u svijetu oko 50 milijuna ljudi boluje od epilepsije, a u Hrvatskoj oko 40 000.  Nažalost, još uvijek osobe s epilepsijom izložene su stigmatizaciji i predrasudama zbog čega su potrebne akcije podizanja svijesti o toj bolesti i pokretanje različitih programa s ciljem razumijevanja bolesti.

PROGRAM OPORAVKA OSOBA SA STOMOM

Dana, 4. travnja 2019. godine u Zagrebu,  tvrtka Stoma medical organizirala je edukaciju: „Program oporavka osoba sa stomom“. Navedenoj edukaciji nazočile su djelatnice OŽB Vukovar, Katarina Ujaković, bacc.med.techn. i Domina Teklić, bacc.med.techn.

KAKO PODIĆI RAZINU SIGURNOSTI U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Dana, 3. travnja 2019. godine u Zagrebu, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti organizirala je jednodnevnu konferenciju u hotelu Sheraton na temu: „Kako podići razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama“. Sudionici navedene konferencije bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.,v.pred., Ankica Vlačić, mag.med.techn., Željka Ašađanin, bacc.med.techn. i Domina Teklić, bacc.med.techn.

TEČAJ KOMPRESIVNE TERAPIJE

Dana, 29. ožujka 2019. godine u Općoj bolnici “dr Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu, održan je “Tečaj kompresivne terapije“. Na navedenom tečaju nazočili su dr.med. Marijan Matijević, specijalizant opće kirurgije, Katarina Ujaković, bacc.med.techn., Mijo Rambala, med.techn. i Kristian Ivanković, med.techn.

GLOBAL NURSING AND HEALTHCARE

U Opatiji, od 28. do 29. ožujka 2019., Zdravstveno veleučilište Zagreb, organiziralo je 18. konferenciju medicinskih sestara i tehničara i 4. konferenciju zdravstvenih profesija. Prateći aktualne trendove u obrazovanju medicinskih sestara/tehničara i zdravstvenih profesionalaca, kao i problematiku i trendove zdravstvenoga sustava konferencije su se održale pod zajedničkim nazivom „Global Nursing and Healthcare“. Na navedenim konferencijama nazočile su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Domina Teklić, bacc.med.techn.

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA HKMS - PODRUŽNICE VSŽ

Dana, 20. ožujka. 2019. godine održan je sastanak Izvršnog odbora HKMS – Podružnice Vukovarsko srijemske županije u Domu zdravlja Vukovar. Navedenom sastanku prisustvovali su iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

TEČAJ ZA USPJEŠNU KOMUNIKACIJU U ZDRAVSTVU

Dana, 19. ožujka 2019. godine, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, održan je tečaj III kategorije pod nazivom “Tečaj za uspješnu komunikaciju u zdravstvu“. Navedeni tečaj će se održavati u kontinuitetu tijekom cijele godine. Voditelji tečaja su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. Tečaj je prijavljen HKMS-a i bodovan je prema Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku trajnog/stručnog usavršavanja i provjere stručnosti medicinskih sestara HKMS-a. Do sada su održana tri tečaja, na kojima je 175 medicinskih sestara/tehničara i primalja prošlo stručnu edukaciju.

 

 

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU - SVJEDOČANSTVA-

Dana, 1. ožujka 2019. godine u Pakracu, u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“, održana je promocija knjige „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu - svjedočanstva-„. Svečanoj promociji navedene knjige prisustvovale  su i ratne sestre iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. U knjizi svoja svjedočanstva napisale su i dr. sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Slavica Marinković, bacc.med.techn. i Ružica Đurić, med.techn.

 

 

JEDNODNEVNO SAVJETOVANJE - PR, MEDIJI I ZDRAVSTVO

Dana, 27. veljače 2019. godine, u hotelu Antunović u Zagrebu, održano je jednodnevno savjetovanje pod nazivom: „PR, mediji i zdravstvo - kako unaprijediti komunikaciju zdravstvenih ustanova s medijima i javnošću?“  u organizaciji Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. Navedenom jednodnevnom savjetovanju nazočile su dr.sc Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

TEČAJ ZA USPJEŠNU KOMUNIKACIJU U SESTRINSTVU I

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, održan je prvi tečaj III kategorije pod nazivom “Tečaj za uspješnu komunikaciju u sestrinstvu I“. Navedeni tečaj će se održavati u kontinuitetu tijekom cijele godine za sve medicinske sestre i tehničare. Voditelji tečaja su dr.sc Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. Tečaj je prijavljen HKMS-a i bodovan je prema Pravilniku o sadržaju, rokovima i postupku trajnog/stručnog usavršavanja i provjere stručnosti medicinskih sestara HKMS-a.

 

 

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU - SVJEDOČANSTVA

OBAVIJEST PREDSJEDNICE HKMS-a, SLAVE ŠEPEC

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA U OŽB VUKOVAR

Dana, 12.veljače 2019. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, na Kolegiju glavnih sestara održano je predavanje „Informiranost pacijenata o pravima na zdravstvenu zaštitu u OŽB Vukovar“ autora dr.sc. Agneze Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankice Vlačić, mag.med.techn. Predavanje je održano u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika.

Kolegiju glavnih sestara uz dr.sc. Agnezu Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., glavnu sestru bolnice, pomoćnicu ravnateljice za sestrinstvo nazočila je i  ravnateljica OŽB Vukovar mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar.

 

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

Zdravstveno veleučilište u suradnji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva, udrugom “Nismo same” te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” je organiziralo  obilježavanje Svjetskog dana bolesnika. Obilježavanje je  održano u ponedjeljak 11. veljače 2019. na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb.

Tom prilikom predsjednica udruge “Nismo same” gospođa Ivana Kalogjera održala je predavanje “Kako pojedinac pokreće promjene”. Toj prigodi su nazočili dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

ZNANSTVENO STRUČNI SIMPOZIJ DR. VLADIMIR EMEDI

Povodom 27. Svjetskog dana bolesnika 8. veljače 2018. godine u organizaciji Lions kluba Vukovar i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u hotelu Lav održan je 5. Znanstveno stručni simpozij dr. Vladimir Emedi. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., s radom „Spremnost bolnice Vukovar za prihvat migranata“.

 

 

PROMOCIJA KNJIGE - „SLUŽITI ČOVJEKU – PUTOKAZ HUMANOSTI U MEDICINI”

U Osijeku, 18. siječnja 2019. godine, u Domu Hrvatske vojske, održana je promocija knjige „Služiti čovjeku – Putokaz humanosti u medicini“ urednika prof.dr.sc. Marijane Braš i prof. dr.sc. Veljka Đorđevića. Na navedenoj promociji prisustvovala je i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo.

 

 

PROMOCIJA KNJIGE - „OD VILA ILIRSKIH DO BIJELOGA PUTA: STRANPUTICAMA BOSANSKE I HERCEGOVAČKE POVIJESTI”

U Zagrebu, 10. prosinca 2018. godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, dvorani Vijenac, održana je promocija knjige autora Ive Lučića „Od vila ilirskih do Bijeloga puta: stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”. Na navedenoj promociji knjige prisustvovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i dr.med. Zoran Aleksijević, spec. ortopedije i traumatologije, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu.

 

 

KONGRES RAZVOJNI PUTEVI SESTRINSTVA III

U Zagrebu, 07. i 08. prosinca 2018. godine, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, održan je kongres Razvojni putevi sestrinstva III, „Da se ne zaborave devedesete sestrinstvo KBC-a Zagreb - naša sjećanja“. Pozvani predavač na navedenom kongresu bila je dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

 

 

3. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA DOMOVINSKOG RATA

U Dubrovniku, od 30. studenog do 02. prosinca 2018. godine održan je na Sveučilištu u Dubrovniku 3. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara ( HUMS) pod nazivom: „Da se ne zaborave devedesete – Dubrovnik 2018.“.U sklopu simpozija u Općoj bolnici Dubrovnik svečano je postavljena Spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata Grada Dubrovnika te je održan i Okrugli stol pod nazivom “Doprinos medicinske sestre/tehničara u kvaliteti skrbi za hrvatske branitelje”. Na navedenom simpoziju sudjelovale su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, glavna sestra Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, dopredsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri HUMS-u, Mira Terzić, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

15. OBLJETNICA OSNUTKA HRVATSKE KOMORE MEDICINSKIH SESTARA

U Zagrebu, 25. studenog 2018. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je obilježena 15. obljetnica osnutka Hrvatske komore medicinskih sestara. Na navedenoj svečanosti uručene su diplome, povelje i zahvalnice za doprinos razvoju sestrinske djelatnosti.
Među nagrađenima medicinskim sestrama/tehničarima je i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, glavna sestra Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

 

 

ŠKOLA ZA MEDICINSKE SESTRE MLINARSKA

U Zagrebu, 20.11.2018. godine, u Školi za medicinske sestre Mlinarska, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i dr.med. Zoran Aleksijević, spec. ortopedije i traumatologije, pomoćnik ravnateljice za kvalitetu, su održali predavanje o Domovinskom ratu vezano za organizaciju i rad Ratne bolnice Vukovar 1991.

 

 

SJEĆANJE NA POGINULE I NESTALE MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE RATNE BOLNICE VUKOVAR 1991.

Dana, 17.11.2018. u Vukovaru, održan je XIV. Znanstveno stručni-simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro“ . Na navedenom simpoziju održano je i predavanje dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. pod nazivom "Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre/tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991."

 

 

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA PODRUŽNICE HKMS-A U VUKOVARU

U Vukovaru, 16.11.2018. godine u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana održan je sastanak Izvršnog odbora  Podružnice HKMS-a Vukovarsko-srijemske županije. Na navedenom sastanku uz članove izvršnoga odbora sudjelovale su glavne sestre zdravstvenih ustanova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a dobrodošlicu i uspješan rad zaželjele su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar, ravnateljica OŽB Vukovar.

 

 

SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.

Medicinske sestre dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., obišle su grobove i upalile svijeće medicinskim sestrama ubijenim u tijeku i poslije sloma obrane grada Vukovara Zdenki Miličević, Marici Stanek i Blanki Stefanjuk, te se prisjetili i nestalih kolega Marka Mandića i Ivana Baranjeka, kako bi očuvali uspomenu na nikad prežaljene i nikad zaboravljene nam drage kolegice i kolege.

STUDENTSKI DOM “LEOPOLD”

U Vukovaru, 13.11.2018. godine otvoren je Studentski dom “Leopold”. Studentski dom sastavni je dio Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru te djeluju u okviru Centra za studentski standard. Projekt izgradnje studentskog doma sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na svečanom otvaranju studentskoga doma prisustvovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

4. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP “FIZIOTERAPIJA U SPORTU, REKREACIJI I WELLNESSU”

U Vukovaru, 09. studenoga 2018. godine održan je 4. Međunarodni znanstveno-stručni skup “Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu”. Na navedenom međunarodnom zdravstvenom skupu održana je i panel diskusija pod nazivom “Fizioterapija - izazovi u visokom obrazovanju“, na kojoj su pozvani panelisti bili: dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred., doc. dr.sc. Tatjana Trošt Bobić, prof. dr.sc. Miroslav Milankov, prof. dr.sc. Dragan Mirkov, prof. dr. Osman Sinanović. Panel diskusiji u prepunoj dvorani nazočili su cijenjeni uzvanici iz politike, zdravstva i obrazovanja te profesori i studenti.

 

 

SINERGIJA U SUSTAVU KVALITETE 3: „KOMUNIKACIJA U SUSTAVU KVALITETE“

U Zagrebu, dana 08.11.2018. godine održana je Konferencija medicinskih sestara i tehničara povodom Svjetskog dana kvalitete, pod nazivom Sinergija u sustavu kvalitete 3: „Komunikacija u sustavu kvalitete“. Na navedenoj konferenciji sudjelovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Vedran Mešanović, med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

5. STRUČNI SKUP DRUŠTVA MEDICINSKIH TEHNIČARA - GIPSERA i

2. STRUČNI SKUP DRUŠTVA ZA ORTOPEDIJU I TRAUMATOLOGIJU

U Poreču, od 25. do 27. listopada 2018. godine održani su 5. stručni skup Društva medicinskih tehničara – gipsera i 2. stručni skup Društva za ortopediju i traumatologiju Hrvatske udruge medicinskih sestara. Na navedenim skupovima sudjelovali su: Sanela Gudiček, med.techn., Suzana Čepo, med.techn., Marko Smolčić, med.techn. i Robert Jokić, med.techn.

 

 

210. GERONTOLOŠKA TRIBINA

U Zagrebu, 23. listopada 2018. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“ održana je 210. Gerontološka tribina, EU SELFIE projekt – GeroS / CEZIH, dr.sc. Mirjana Huić, dr.med. Na navedenoj tribini sudjelovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.,  Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

KBC SESTRE MILOSRDNICE U VUKOVARU

Dana 20. listopada 2018. godine Opću županijsku bolnicu Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana posjetile su Biserka Režek, dipl.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra  Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice s glavnim sestrama klinika navedenoga KBC i Nevenka Begić, mag.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra  Kliničkog bolničkog centra Osijek.

 

 

BOL - 5. VITALNI ZNAK, PALIJATIVNA SKRB U RJEŠAVANJU PATNJE

U Vukovaru, od 18 do 20. listopada 2018. godine u Hrvatskom domu Vukovar, održan je Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „BOL – 5. VITALNI ZNAK, PALIJATIVNA SKRB U RJEŠAVANJU PATNJE“. Na navedenom simpoziju sudjelovali su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn., Vedran Mešanović, med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn., Tatjana Peranović, bacc.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

CENTAR ZA REHABILITACIJU "MALA TEREZIJA"

U Vinkovcima, dana 12. listopada 2018. godine u Centru za rehabilitaciju „Mala Terezija“ obilježen je Dan ustanove. Na prigodnoj svečanosti prisustvovale su Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nelica Milinković, mag.soc.rada.

 

 

SVEOBUHVATNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA - VIZIJA ANDRIJE ŠTAMPARA

U Zagrebu, dana 10. listopada 2018. godine, u Školi narodnog zdravlja „ Andrija Štampar " održan je Znanstveno stručni skup pod nazivom “ Sveobuhvatna zdravstvena zaštita - vizija Andrije Štampara “ u povodu 130. obljetnice rođenja Andrije Štampara i 70. obljetnice osnutka Svjetske zdravstvene organizacije. Na navedenom Znanstvenom stručnom skupu prisustvovale su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

STIGMA PSIHIJATRIJSKOG BOLESNIKA

Dana, 05. listopada 2018. godine u Općoj bolnici Nova Gradiška održan je tečaj treće kategorije za medicinske sestre i tehničare, pod nazivom “ Stigma psihijatrijskog bolesnika “, na navedenom tečaju sudjelovale su: Jelena Kalanj, bacc.med.techn., Branislava Jurišić Maričić, bacc.therap.occup., Svetlana Smiljanić, med.techn., Kristina Knežević, med.techn., Jelena Čeke med.techn. i Jasminka Dedijer, med.techn.
Istaknut je značaj komunikacijskih vještina i veliki empatijski kapacitet kao imperativ dobre psihijatrijske sestre i tehničara.
Razmijenili smo iskustva s kolegama i kolegicama koji skrbe o psihijatrijskim bolesnicima, te predstavili naš Odjel  s iznimnim uvjetima za rad kao i kvalitetom skrbi.

Istaknuli smo i značaj radno - okupacione terapije, poboljšanje u svakodnevnom funkcioniranju, te resocijalizaciji psihijatrijskih bolesnika.

 

 

MS HCP PERCEPTORSHIP PROGRAM

Na poziv Univerzitetske klinike Carl Gustav Carus iz Dresdena, sudjelovali smo u programu MS HCP Perceptorship Program, koji se održavao 27. - 28. rujna 2018. godine. Predavanje je obuhvatilo edukacijske programe o MS, te razmjenu iskustava s drugim sudionicima iz područja liječenja i primjene najnovijih terapijskih pristupa kod liječenja multiple skleroze. U sklopu predavanja, obišli smo i centar za liječenje bolesnika oboljelih od multiple skleroze. Na predavanju je bilo prisutno oko 40 sudionika iz cijele Europe. Željka Ašađanin, bacc.med.techn. i Lea Vučko, med.techn. bile su jedine sudionice iz Hrvatske, što nam čini posebnu čast u predstavljanju naše bolnice i odjela.

 

 

IX MEĐUNARODNI KONGRES UDRUGE "NEUROLOGIJA I JAVNO ZDRAVSTVO"

U Šibeniku, od 26. do 29. rujna 2018. godine održan je IX. međunarodni kongres Udruge „NEUROLOGIJA I JAVNO ZDRAVSTVO“.

Odjel Neurologije aktivno je sudjelovao s radom „Tromboliza u OŽB Vukovar“. Aktivni sudionici kongresa bili su Nevenka Pap, med.techn. i Aleksandra Mirosavljević, med.techn. Razmijenili smo iskustva s ostalim sudionicima kongresa, a u svrhu našeg stalnog medicinskog usavršavanja i stjecanja novih znanja za što boljim i kvalitetnijim  radom i njegom bolesnika.

 

 

PALIJATIVA KAO PROFESIJA - 10 GODINA ISKUSTVA

U Rijeci, dana 5. listopada 2018. godine održan je forum „Palijativa kao profesija – 10 godina iskustva“, na navedenom forumu sudjelovale su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

"DA SE NE ZABORAVE DEVEDESETE DUBROVNIK 2018"

3. simpozij: "Da se ne zaborave devedesete Dubrovnik 2018" održate će se 30. studenog - 02. prosinca 2018. godine u Dubrovniku, Dvorana Ivana Pavla II, Poljana Paska Miličevića 1

 

 

6. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

U Mostaru, od 27. do 28. rujna 2018. godine, održan je 6. Simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem, „Istraživanja u sestrinstvu - izazov i(li) preduvjet suvremenog sestrinstva“. Aktivno sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn., na navedenom simpoziju prisustvovali su i Mira Terzić, bacc.med.techn., Nemanja Vojnović, bacc.med.techn. i Vedran Mešanović, med.techn.

Stručni radovi:

  • Bolnica Vukovar 1991. - 2018.
  • Spremnost bolnice Vukovar za prihvat migranata

Više o simpoziju...

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA HKMS - PODRUŽNICE VSŽ

Dana, 20.9.2018. godine održan je  sastanak Izvršnog odbora HKMS – Podružnice Vukovarsko srijemske županije u Domu zdravlja Vinkovci. Dosadašnja predsjednica HKMS – Podružnice Vukovarsko srijemske županije, Dinka Kalaica, bacc.med.techn. odlazi u mirovinu, te je tijekom navedenog sastanka učinjena primopredaja službe novoj predsjednici Janji Stojanović, mag.med.techn., koja započinje obnašati gore navedenu funkciju s 1.10.2018.

 

 

PROMJENE U SUSTAVU PROVJERE BODOVA

Sukladno Općoj uredbi za zaštitu osobnih podataka, uvode se promjene u sustav za provjeru bodova.
Promjena će biti izvršena u petak, 21. rujna 2018. kad će sustav biti nedostupan od 12 do 19 sati.
Nakon promjene sustava (od 21. rujna 2018. iza 19 sati) svoje bodove moći ćete provjeriti tako da slijedite Upute za provjeru bodova.

UPUTE ZA PROVJERU BODOVA

Svoje bodove možete provjeriti tako da u polju Evidencijski broj korisnika upišete svoj evidencijski broj koji Vam je dodijeljen prilikom upisa u Registar i koji se nalazi na Vašoj članskoj iskaznici (Ev.Br./ID No), a u polju Zaporka unesite aktualnu zaporku koju ste do sada koristili (datum rođenja).

Budući da se mijenja sigurnosna politika,  potrebno je promijeniti aktualnu zaporku.

Nova zaporka se mora sastojati od minimalno šest znakova: velikih slova, malih slova i brojeva.

Nakon što zaporku uspješno promijenite,  u gornjem desnom kutu ekrana kliknite na link 'Bodovi' kako bi pristupili svojim bodovima.

Ukoliko ste zaboravili novu zaporku, na ekranu za unos korisničkih parametara kliknite na link 'Zaboravili ste zaporku'. Unesite evidencijski broj i pošaljite zahtjev za dodjelom privremene zaporke. Privremena zaporka bit će dostavljena putem Vaše e-mail adrese, ukoliko je ista evidentirana u Registru HKMS. Ako za uneseni evidencijski broj u Registru nije evidentirana e-mail adresa, molimo da na registar@hkms.hr pošaljete svoju e-mail adresu i evidencijski broj kako bi se adresa upisala u Registar HKMS. Nakon što na e-mail dobijete privremenu zaporku, prijavite se u sustav i izvršite promjenu zaporke sukladno novim pravilima. Novu zaporku (lozinku) znat ćete jedino Vi.

ZAHVALNICA

U subotu 1. rujna 2018. godine Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Republike Hrvatske, Podružnica Krapinsko - zagorske županije, Ogranak Zabok dodijelila je dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo, Zahvalnicu za izniman angažman u pomoći u zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

 

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA HKMS, PODRUŽNICE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana 29.08.2018. godine u Domu zdravlja Županja održana je Godišnja skupština HKMS, Podružnice Vukovarsko srijemske županije. Skupštini su prisustvovali iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Mira Terzić, bacc.med.techn., Ankica Vlačić, mag.med.techn. i Nemanja Vojnović, bacc.med.techn.

 

 

POZIV ZA SKUPŠTINU HKMS PODRUŽNICE VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Dana 29.08.2018. godine (srijeda) u Domu zdravlja Županja, Franje Račkog 32, održat će se Godišnja skupština HKMS Podružnice Vukovarsko srijemske županije sa početkom u 13 sati.

Poziv možete preuzeti OVDJE.

PREDAVANJE U ILOKU

U Iloku, dana 20.7.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., na temu “Značaj dokumentiranja sestrinskih postupaka na primjeru OŽB Vukovar”. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

23. STRUČNI SKUP MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA INTENZIVNE SKRBI S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Na Brijunima, od 16. do 19.06.2018. godine održan je 23. Stručni skup medicinskih sestara i tehničara intenzivne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem. Aktivni sudionici bile su Nikolina Kesegić, bacc.med.techn. i Milica Damjanić, bacc.med.techn. s radom :" Zdravstvena njega bolesnika sa epiduralnim kateterom u jedinici intenzivnog liječenja OŽB Vukovar".

 

 

TEČAJ III KATEGORIJE

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, dana 5.6.2018. godine održan je Tečaj III kategorije pod nazivom „Sestrinska dokumentacija u OŽB Vukovar“. Tijekom tečaja održana je i prezentacija predstavnice tvrtke Stome medical. Na tečaju su sudjelovale medicinske sestre i tehničari OŽB Vukovar i gosti iz Dom za starije i nemoćne osobe Ilok.

 

 

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE VUKOVAR

U Vukovaru, dana 4.6.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar, održana su predavanja prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v.pred. i Jelena Kalanj, bacc.med.techn s radom „ Komunikacija u psihijatriji“, te dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v. pred. i Ivana Kvesić, bacc.med.techn. s radom “Otpusno pismo u funkciji unaprjeđenja zdravstvene njege - prikaz slučaja TPK“.

 

 

24. DANI PSIHIJATRIJSKOG DRUŠTVA HUMS-A

U Biogradu na Moru, od 23 do 26.5.2018. održan je međunarodni kongresu 24. Dani psihijatrijskog društva HUMS-a. Aktivni sudionici bili su Jelena Kalanj, bacc.med.techn., Ivan Sičanica, bacc.med.techn., Branislava Jurišić Maričić, bacc.occup.therap. i Jasminka Dedijer, med. techn. s radom “Otpusno pismo zdravstvene njege u funkciji poboljšanja kvalitete “ i e-posterom “ Kad riječi utihnu, glazba nas nosi”.

 

 

PRVI KIRURŠKI FORUM

U Vodicama, dana 18.5.2018. godine, održan je Prvi kirurški forum pod nazivom „Sigurnost kirurškog pacijenta-prevencija infekcije kirurške rane“. Aktivni sudionik bila je dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred. s radom „Dokumentiranje sestrinskih postupaka u funkciji sprječavanja infekcija kirurških rana“ , na navedenom forumu prisustvovala je i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

38. PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI

U Osijeku dana 27.4.2018., održana je svečana 38. promocija doktora znanosti, na kojoj je promovirana i pomoćnica ravnatelja dr. sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn. v. pred.

 

 

ZNAČAJ DOKUMENTIRANJA SESTRINSKIH POSTUPAKA NA PRIMJERU OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE VUKOVAR I BOLNICE HRVATSKIH VETERANA

U Vukovaru, dana 24.4.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre-2018., na temu „ Značaj dokumentiranja sestrinskih postupaka na primjeru Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana“. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn.

 

 

NOĆ KNJIGE

Medicinske sestre Ružica Đurić, med.techn., Zvezdana Pinjuh, med.techn., Snježana Rohaček, bacc.med.techn., i dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., nazočile su obilježavanju Noć knjige 2018., u Školi „Andrija Štampar“ u organizaciji Društva za povijest sestrinstva HUMS-a i Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a. Tom prigodom Dr.sc. Agnezi Aleksijević, mag.med.techn., pomoćnici ravnateljice za sestrinstvo OŽB Vukovar., uručena je Zahvalnica za nesebičnu podršku pri osnivanju i radu Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a

 

 

22. SAJAM ZDRAVLJA U VINKOVCIMA 20.-22. TRAVNJA 2018. GODINE

U Vinkovcima, dana 20.4.2018. godine svečano je otvoren 22. Sajam zdravlja. Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, aktivno je sudjelovala na sajmu sa štandom na kojem su posjetitelji mogli: mjerili razinu šećera u krvi,  krvni tlak i tjelesnu težinu, informirati se o važnosti tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane i načinima zdravog življenja. U sklopu sajma održana su i stručna predavanja, aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.,v. pred. i Ankica Vlačić, mag.med.techn. s radom „Informiranost pacijenata o pravima na zdravstvenu zaštitu u OŽB Vukovar“.

 

 

ERASMUS+ MASTERCLASS COURSES

.

 

OTPUSNO PISMO U FUNKCIJI UNAPRJEĐENJA ZDRAVSTVENE NJEGE - PRIKAZ SLUČAJA PACIJENTA S TPK

U Iloku, dana 16.4.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., na temu „.Otpusno pismo u funkciji unaprjeđenja zdravstvene njege - prikaz slučaja pacijenta s TPK“. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Ivana Kvesić, bacc.med.techn.

.

 

PRAVILNIK O DODATNOM USAVRŠAVANJU MEDICINSKIH SESTARA

JAVNA RASPRAVA O NACRTU PRIJEDLOGA ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

TEČAJ O PRIMJENI OPĆE UREDBE EU O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU (GDPR)

U Zagrebu, dana 9.3.2018. godine, pri Zdravstvenom veleučilištu, organiziran je prvi tečaj stručnog usavršavanja u provedbi zaštite osobnih podataka pod nazivom: „Primjene opće uredbe EU o zaštiti osobnih podataka u zdravstvenom sustavu (GDPR)“. Voditelji tečaja bili su prof.dr.sc. Krešimir Rotim i doc.dr.sc. Petar Mišević, na tečaju su sudjelovale dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred. i Ankica Vlačić, mag.md.techn.

Opća uredba

.

Na slici Ankica Vlačić, mag.med.techn., doc.dr.sc. Petar Mišević, dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred. i Biljana Kurtović, mag.med.techn.

 

DOPRINOS MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARA KVALITETI SKRBI ZA HRVATSKOG BRANITELJA

U Zagrebu, 16.-17.2018. godine u Institutu za kulturu zdravlja, održana je edukacija - tečaj prve kategorije, u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara i Društva medicinskih sestara/tehničara domovinskog rata HUMS-a, pod nazivom „Doprinos medicinske sestre/teničara kvaliteti skrbi za hrvatskog branitelja“.
Aktivne sudionice bile su: dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred., Ankica Vlačić, mag.med.techn., Ivana Kvesić, bacc.med.techn.,  Elvira Capan, med.techn.

.

 

TWINNING PROJEKT

U Zagrebu, dana 15.3.2018. godine organizirana je dodjela certifikata za Edukaciju mentora za medicinske sestre i primalje u zdravstvenom sustavu u Republici Hrvatskoj i provedba obrazovnog curriculuma usklađenog s Direktivom 2005/36/EC. Ministarstvo zdravstva provelo je Twinning projekt zajedno sa Sjevernom Irskim partnerom NICO (Northern Ireland Co-Operation Overseas). Opći cilj projekta je poboljšanje zdravstvenog sustava i zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj, dok je svrha projekta poboljšanje kvalitete obrazovanja medicinskih sestara i primalja trenirajući njihove mentore i poboljšanje mentorskog sustava. Twinning projekt zamišljen je kao potpora obrazovnom sustavu koji će potom biti osnova za poboljšanje sposobnosti, znanja i vještina medicinskih sestara i primalja u skladu sa zahtjevima EU regulative te nacionalnim strateškim prioritetima. Na svečanoj dodjeli certifikata bile su prisutne dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v. pred., Ivana Kvesić, bacc.med.techn. i Elvira Capan, med.techn., mentorski program završila je i dobila certifikata Ankica Vlačić, mag.med.techn.

KOMUNIKACIJA U PSIHIJATRIJI

U Iloku, dana 15.2.2018. u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok, održano je predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., na temu „Komunikacija u psihijatriji“. Aktivni sudionici bili su dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred. i Jelena Kalanj, bacc.med.techn.

CRBSI - INFEKCIJE POVEZANE S VENSKIM KATETERIMA

U Vukovaru, dana 13.2.2018. u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana tvrtka Mediva, kojoj je osnovna djelatnost prodaja i distribucija opreme i potrošnog materijala za potrebe zdravstvenih ustanova, održala je prezentaciju na temu „CRBSI - Infekcije povezane s venskim kateterima“.

Istog dana održano je prvo predavanje prema Planu trajnog usavršavanja za medicinske sestre - 2018., u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Tema predavanja bila je "Sestrinska dokumentacija u funkciji unaprjeđenja sestrinske prakse u bolnici Vukovar", predavač dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn., v.pred.

ZNANSTVENO STRUČNI SIMPOZIJ "DR. VLADIMIR EMEDI"

Povodom 26. Svjetskog dana bolesnika 11.2.2018. godine u organizaciji Lions kluba Vukovar i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u hotelu Lav održan je " 4. Znanstveno stručni simpozij dr. Vladimir Emedi". Aktivni sudionici bili su dr. sc. Agneza Aleksijević, mag. med. techn.,v. pred., Ankica Vlačić, mag. med. techn., Mirjana Konjević, bacc. med. techn. i Ivana Kvesić, bacc. med. techn. sa stručnim radom “ Informiranost pacijenata o njihovim pravima tijekom hospitalizacije“.

PROMOCIJA KNJIGE "VUKOVARSKA BOLNICA SVJETIONIK U POVIJESNIM OLUJAMA HRVATSKOGA ISTOKA"

Nakon izuzetno posjećene i dirljive premijerne promocije knjige „Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“  u dupkom punoj Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu. Predstavljena je i u Vukovaru na Tjednu sjećanja na Vukovar, u sklopu XIII. Znanstveno-stručnog simpozija „Ratna bolnica Vukovar 1991.g – dr. Juraj Njavro“.
Knjiga je nastala suradnjom Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, autora i povjesničar dr. sc. Ive Lučića,  predsjednika HLK-a i idejnog začetnika knjige dr. sc. Trpimir Goluža, urednika knjige prim. Ante – Zvonimir Golem,

„Knjigu o vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjedočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“ kazao je dr. sc. Goluža na predstavljanju.

Na slici dr. sc. Trpimir Goluža, dr. Zoran Aleksijević, dr.sc. Agneza Aleksijević, dr. sc. Krešimir Luetić

SUDJELOVANJE NA TEČAJU TREĆE KATEGORIJE U POŽEGI

U Požegi dana 27.10.2017. godine održan je tečaj treće kategorije pod nazivom
"Predstavljanje i unaprjeđenje sestrinske dokumentacije" u organizaciji podružnice HUMS-a Požega i Opće županijske bolnice Požega, na navedenom tečaju  sudjelovale su medicinske sestre Martina Zaluški, Ivana Vasiljuk, Katarina Ujaković i Ankica Vlačić.

 

SUDJELOVANJE NA PRVOJ RODINOJ KONFERENCIJI O NOŠENJU DJECE “RODIN ZAMOTULJAK”

21. listopada 2017. godine

21. listopada održana je u Zagrebu Prva Rodina konferencija o nošenju djece “Rodin zamotuljak”. Prvostupnica sestrinstva Ružica Bušić i medicinska sestra Zrinka Barešić s Odjela pedijatrije sudjelovale su na konferenciji te usvojile nova znanja o dobrobiti nošenja djece. Usvojena znanja moći će primjenjivati kroz Savjetovalište za dojenje u sklopu Neonatološke ambulante i u radu s majkama i novorođenčadi na odjelu.

DONACIJA ODJELU PEDIJATRIJE OD ZAKLADE NOVO SUTRA

21. listopada 2017. godine

21. listopada u sklopu obilježavanja Dana Zaklade Novo Sutra na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru, upravitelj Zaklade gospodin Davor Relatić, uručio je Odjelu pedijatrije OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana donaciju kupnje uređaja, inkubatora za novorođenčad i dviju perfuzijskih pumpi. Pedijatrica Željka Nakić Merki, glavna sestra Odjela pedijatrije Ana Liović, te medicinske sestre Martina Zaluški, Tatjana Kulčicki i Kristina Markobašić sudjelovale su aktivno u obilježavanju Dana Zaklade. Djeca su imala priliku izmjeriti tjelesnu težinu i visinu i zasićenost krvi kisikom i naučiti kako previjati bebu. Pedijatrica Željka Nakić Merki zahvalila se Zakladi u ime Odjela pedijatrije vukovarske bolnice i ukratko objasnila važnost primljene donacije.

5. SIMPOZIJ MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM
02. listopada 2017. godine

Agneza Aleksijević, Mira Terzić, Ankica Vlačić, Ivana Kvesić i Elvira Capan aktivno su sudjelovali s dva rada ispred OŽB Vukovar, te s jednim radom u suradnji Agneze Aleksijević i Ivone Ljevak, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru na 5. simpoziju medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Indikatori kvalitete zdravstvene njege“ u Mostaru 15. i 16. rujna 2017. godine.

Stručni radovi:

  • Dokumentiranje sestrinskih postupaka u operacijskim salama u funkciji poboljšanja kvalitete
  • Otpusno pismo zdravstvene njege u funkciji poboljšanja kvalitete
  • Usporedba sestrinskih kompetencija u okruženju sa i bez odgovarajuće pravne regulative

VI. KONGRES HUMS-a
26. lipnja 2017. godine

Agneza Aleksijević, Ankica Vlačić i Ivana Kvesić aktivni sudionici na 6. Kongresu HUMS-a u Opatiji od 15-18.6.2017., s četiri stručna rada. Predavanjima s ratnom tematikom su prisustvovali Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji pomoćnika ministra Dinka Tandare. Stručni radovi:

  • Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre i tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991., (The memory of the dead and missing nurses / technicians War Vukovar hospital in 1991.)
  • Nezdravstveni djelatnici Ratne bolnice Vukovar 1991., (Non-medical Staff Killed in the Croatian War of Independence in Vukovar in 1991.)
  • Prikaz dokumentiranja sestrinskih postupaka u operacijskim salama, Overview of Documenting Nursing Procedures in the Operating Room
  • Otpusno pismo zdravstvene njege s operacijskim liječenjem prijeloma bedrene kosti; (Health Care Discharge Letter for a Patient with Surgical Treatment of Femur Neck Fracture)

Više slika sa ovoga događaja možete vidjeti OVDJE.

23. DANI PSIHIJATRIJSKOG DRUŠTVA HUMS-a
08. lipnja 2017. godine

Djelatnici Odjela psihijatrije sudjelovali su na Međunarodnom kongresu - 23. Dani psihijatrijskog društva HUMS-a koji se održavao od 24.do 27.5.2017. godine u hotelu Imperial na otoku Rabu.
Kao aktivni sudionici, Jelena Živković i Renato Firi prezentirali su rad u poster sekciji na temu „Uloga medicinske sestre i tehničara u procesu liječenja i rehabilitacije duševnih bolesnika te u prevenciji relapsa bolesti", te Ivan Sičanica i Mladen Blašković „Otpusno pismo zdravstvene njege pacijenta liječenog od alkoholizma“.

DAN SESTRINSTVA - SPOMEN NA UBIJENE I NESTALE MEDICINSKE SESTRE
15. svibnja 2017. godine

Medicinske sestre Agneza Aleksijević, Ankica Vlačić, Ana Liović i Ivana Kvesić u povodu Dana sestrinstva su obišle grbove, položile cvijeće i upalile svijeće medicinskim sestrama ubijenim u tijeku i poslije sloma obrane grada Vukovara Zdenki Miličević ubijena14.9.1991., Marici Stanek, ubijena 18.11.1991., Blanki Stefanjuk, ubijena u 2 mjesecu,1992., i prisjetili se nestalih kolega Marka Mandića i Ivana Baranjeka, kako bi očuvali uspomenu na nikad prežaljene i nikad zaboravljene nam drage kolegice i kolege.

SVEČANA AKADEMIJA DAN SESTRINSTVA
12. svibnja 2017. godine

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva.

 

ZDRAVSTVENA PREVENTIVA BLIŽA GRAĐANIMA
08-15. svibnja 2017. godine

Nastavljajući svoju tradicionalnu djelatnost približavanja zdravstvene preventive građanima, vukovarski Crveni križ će Povodom Dana Europe i Tjedna Hrvatskog Crvenog križa od 8. do 15. svibnja, kao i obilježavanja Dana sestrinstva 12.05.2017. u središtu grada Vukovara od 10 do 12 sati organizirati svojim sugrađanima besplatnu kontrolu zdravlja, mjerenje tlaka i razinu šećera u krvi.

Istodobno, građanima je omogućeno da se o svojim zdravstvenim teškoćama savjetuju s liječnicima uz upute i savjete o preventivi.
Kontrolu i pregled  te savjetovanje obavit će stručna ekipa OŽB Vukovar, Ankica Vlačić, bacc.med.techn., Sandra Matanović, bacc.med.techn., i Renata Malekinušić, med.techn., pod stručnim nadzorom pomoćnice za sestrinstvo Agneze Aleksijević, dipl.med.techn., mag.med.techn. i dr. Mira Osmakčić specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, te predsjednika GDCK Vukovar dr. Vladislava Nadaša.

Starije vijesti možete vidjeti OVDJE.

Dobrodošli u "sestrinski kutak" Opće županijske bolnice Vukovar. Ovaj dio bolničkog weba mjesto je gdje želimo predstaviti medicinske sestre i tehničare naše ustanove, njihove zadaće, djelovanje, poslanje, njihovu humanost i predanost poslu koji rade.

Ovo je mjesto gdje čete moći naći informacije o počecima sestrinstva u Vukovaru, o djelovanju medicinskih sestara i tehničara kroz povijest, o njihovoj ulozi u skrbi za ranjene za vrijeme Domovinskog rata, o vremenu progonstva i povratka, o tome kako djelujemo danas, te o našim planovima i zadacima u budućnosti.

U cilju podizanja razine kvalitete informacija cijeniti ćemo Vaše ideje i prijedloge.

S poštovanjem

dr.sc. Agneza Aleksijević, mag.med.techn.
pomoćnik za sestrinstvo OŽB Vukovar

PočetnaPovijestOrganizacijaOdjeliAmbulanteFoto-albumInformacije
-=: HTML: Damir Matijašević :=-